AtelierAndre.nl

Werkwijze

Algemeen

Hier een korte beschrijving van mijn manier van werken.

werken vanaf foto's In het algemeen werk ik vanaf foto's. Dit heeft voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je degene die of datgene wat je wilt schilderen als het ware in een handzaam formaat meeneemt naar je atelier.
Dan hoef je dus niet ergens buiten te gaan zitten schilderen (lijkt me ook wel leuk, maar vooral ook een beetje ....laten we zeggen: spannend).
Of van alles naar het atelier te slepen (het is kleiner dan het op de foto's elders op deze site lijkt)
En bij het schilderen van een portret hoeft het slachtoffer niet alsmaar stil te blijven zitten.

Een nadeel is wel dat je zo een beetje een beperkt beeld van je object hebt. Het "leeft" wat minder.
Dit is grotendeels te ondervangen door meerdere foto's te maken, en vooral eigen foto's te gebruiken.
Digitale foto's kun je zonodig opblazen op je scherm, waardoor het ook wat makkelijker wordt.
werken vanaf laptop
Voor "gewone" schilderijen maak ik mijn foto's bij voorkeur zelf, om bovenstaande goed mogelijk te maken en te zorgen dat ik de juiste foto's heb. Werken van andermans foto's wordt bijna altijd minder goed. Heeft ook te maken met gevoel; als ik er niet bij ben geweest heb ik er minder snel iets mee, en dat heb ik toch nodig voor het beste resultaat.
Voor de samengestelde verhaal-schilderijen leen ik ook wel van internet. Daarbij gaat het vaak vooral om de vorm en houding van voorwerpen en mensen waarmee ik het idee in mijn hoofd vorm wil geven, en niet zozeer om een precies naschilderen ervan.

Als ik het benodigde fotomateriaal heb maak ik meestal eerst met potlood een schets op de ondergrond, evt. met wat hulplijnen erbij. Die ondergrond is meestal harboard of masoniet met 2 lagen gesso. Meestal zijn dat gewoon 2 witte lagen, maar soms doe ik alvast wat kleur in de 2e laag, een soort ingebouwde imprimatura.(zie "de drager" )

Een "live" stilleven, landschap, stadsgezicht etc. schilderen zou in de toekomst mijn voorkeur kunnen krijgen. Eén poging heb ik al gedaan: Het stilleven "het einde" heb ik gemaakt terwijl het zich daadwerkelijk voor mij bevond. Althans een deel van de tijd; kaas, olijven en wijn vormen toch wel een combinatie die moeilijk te weerstaan is, dus dat was eerder op dan het schilderij klaar was. :) Gelukkig hadden we voldoende spullen om als "stand in" te dienen


Deze website is door allerlei omstandigheden al een hele tijd niet meer bijgewerkt. Binnenkort gaat daar verandering in komen !!!!!!. Houd hem in de gaten. Ik communiceer dat dan ook via Facebook, maar let op: daar is een andere atelierandre actief. Daarom heet ik daar gewoon: André van Berkum.

<<-------------------------- If you like what you see, like what you see :) --------------------------

© AtelierAndre links